8 Temmuz 2011 Cuma

Php Dersleri 9 Regular Expression(Düzenli İfadeler)

Merhaba Arkadaşlar,Web programcilik halkı. Smile Bugün sizlere php'de düzenli ifadeleri göstereceğim.Bunlar ile siteden veri çekimi,komut çekimi vb. gibi şeyler yapabiliyorsunuz.Aynı zamanda yine bunlara bağlı olarak arama,değişiklik,parçalama gibi şeyler yapılıyor tabi bunlar kodlar içinde yapılıyor.Şimdi bizim yaptığımız tam olarak php değil.Php'nin Perl uyumlu düzenli ifade komutları kullanacağız.Sizlere hem dışarıdan küçük kaynaklarla hemde kendi tecrübelerimle güzel bir ders hazırlamayı düşünüyorum.


preg_match_all:Yazdığımız işlemdeki uyumlu bölümleri verir.[tümünü arama]preg_matchişlemdeki uygun bölümü verir. (normal arama)preg_replaceyazdığımız işlemdeki kodları uygun bölüm ile değiştirir. (değiştirme)preg_replace_callback:Arar ve uygun bölüm ile değiştirir.(arama ve değiştirme)preg_splitİşlemdekileri parçalar.[parçalama]preg_grep:Kod içindeki uyumlu indexsleri verir.preg_quoteişlemdeki anahtarları değiştirir

Şimdide Yukarıdaki komutlar ile kullanabileceğimiz komutları vereyim.


 
Genel kaçış karakteriİfadenin (yada satırınbaşlangıcıİfadenin (yada satırınsonuHerhangi bir karakterKarakter sınıfı başlangıcıKarakter sınıfı sonuAlternatif bölümün başlangıcı (yada kısaca "or" deyimi)
Alt desen (subpatternbaşlangıcıAlt desen (subpatternsonu0 yada 1 miktar (yanı ya hiç olmayan yada varsa sadece "bir" tane olan)
0 yada daha fazla miktar1 yada daha fazla miktarMaksimum/Minimum miktar başlangıcıMaksimum/Minimum miktar sonu 

Şimdi Küçük bir örnekle dersi bitirelim.Örneği verince bunları nasıl kullanacağınız anlayacaksınız zaten. Smile


<?php

$google 
file_get_contents("http://www.google.com");
echo 
$google;

if(!
preg_match("<.>",$google))
echo 
"Tüm komutlar çekildi.";?>

Örneğin yukarıda yazdığım bu kodu kullandık.
. Herhangi bir karakter Googlenin anasayfasındaki tüm linkler vb. hepsini çekti.Çünkü kullandığımız komut herhangi bir karakter diyordu yani google anasayfasındaki örneğin <a vs.Tüm komutları çekti.
İyi Forumlar... Wink

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder