5 Temmuz 2011 Salı

Php Dersleri 3 (Döngüler) For ve While



Evet Yeni Dersim İle Karşınızdayım  Sizlere En Basitinden Aklıma Gelen herşeyi anlatmaya çalışıyorum.İNŞALLAH iyi gidiyorumdur. Smile Bugün Size For Ve While Komutlarını anlatacağım.Yani Döngülere Değineceğiz.
İlk Olarak For Döngüsü İle Başlayalım.For Komutu Yazılan Koda Göre Dönerken Yapılan işlemi Tekrarlar.
-----------------------
for( $değişken şart Tekrarlaması gereken işlem) {
}
-----------------
Bu Örnekteki Gibi Kullanılabilir.Burada İlk Olarak For Koutumuzu Yazıyoruz Daha Sonra Bir Değişken Belirliyoruz Yada Daha Önce Belirlediğimiz Değişkenin adını Yazıyoruz.Daha Sonra Şartımızı Yazıyoruz.Şu Olursa Şöyle Bu olursa Böyle olsun Gibi.Daha Sonra Yapılacak işlemi Yazıyoruz.Zaten For Döngümüz Bu işlemi Her Dönüşte Tekrarlıyor.Evet Mesela Bir Örnek Daha Verelim.
----------------------
for ( $sayı=$sayı==50 $sayı++ )
{
echo 
$sayı";
}
----------------------
Bu Kodda Ekrana 50'ye Kadar 1-2-3-4-5...... Yazdıracaktır.Peki Bu Kod Nasıl Çalışıyor.Kodda İlk Olarak For Döngümüzü Yazdık.Sonra Değişken Tanımladık.($sayı)Daha sonra $sayı==50; Yazdık Bu işlemde Ne anlatılıyor Peki? $sayı Adlı Değişken 50 Geldiğinde Yani 0'ye Eşit Olduğunda Dur.Yani Ekrana 50'ye Kadar 1,2,3,4,5,6... Yazdıracaktır.$sayı++ Kodunda İse Sayıların Yazılmasında Görevlidir.Yani 1,2,3,4,5,6... Diye sayması Bu kodlşa olmaktadır.Gördüğünüz Gibi Sayıları Sayarken Herzaman Artıyoruz.1'er 1'er Artıyor İşte Bu Kod o işe Yarıyor :) Diğer işlemlerinizide Bu Şekilde Yapabilirsiniz.
WHİLE 
While Döngüsü Tek Bir Şarta Bağlıdır.Yani For Döngüsü Gibi Değil Karıştırmayın.While Döngüsünü Nasıl Kullanıldığınıda For Döngüsünde Anlattığımız Gibi Gösterelim.
----------------------
While (Soru)
{
//Sorduğumuz Soru Doğru İse Buraya Yazdığımız İşlemi Yapar.}

----------------------
Gördüğünüz Gibi While Döngüsü Bu Şekilde Kullanılır.While Komutunu Yazdıktan Sonra Sorumuzu Sorarız.Parantezlerin Ortasına Yazdığımız Komutta İse Eğer Sorduğumuz Soru Doğru İse Yapılacak Olan İşlem Buraya Yazılır.Yani Oldukça Kolay Kendinizi Kasmayın Ve Okumaktan Sıkılmayın.ben Nasıl Yazmaktan Sıkılmıyorsam Sizde Okumaktan Sıkılmayın Smile Neyse Şimdi Güzel Bir Örnekle Devam Edelim.
----------------------
while($soru 20)
{
echo 
"Aferinn Sana Koçummm"; 

$sorulansorusayısı $sorulansorusayısı ;
}
----------------------
Bu Kodda While Döngüsü ile Sorumuzu Soruyoruz.Fakat Burada Bir işlem Yaptık Bu Ne Peki.Evet Burda Sorulna soru Sayısını Buluyoruz.While komutu Her Döndüğünde Yani Her Soru Sorduğunda Sorulan Soru Sayısı 1 Artıyor.Ve Bizde bunu Dolayısıyla Sorulan Soru Sayısını Rahatlıkla Bulabiliyoruz.Tabiki echo ile sorulansorusayisi değişkenini yansıtmalıyız,aşağıdaki gibi;
-----------------------
 echo "Sorulan Soru Sayisi:$sorulansorusayısı";
-----------------------
Bu Dersimizde Burada Bitti.Herkese Başarılar Anlamadığınız Yerleri Sorabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder